Film

Esbjerg Kommunes Byfond har lavet tre film, der fortæller om Byfondens historie og arbejde.
Filmene er produceret af TVEsbjerg/Olsson & Svarrer:


Historien
I 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne var Esbjerg en by i rivende udvikling. Gamle bygninger blev revet ned for at give plads til nye huse, veje og parkeringspladser, og undervejs var man ved at glemme byens historie og oprindelige arkitektur. Det ændrede en gruppe ildsjæle på ved at starte en fond, der støttede restaurering af bevaringsværdige bygninger og belønnede dem, der ved restaurering eller nybyggeri tog hensyn til den øvrige arkitektur.

 

Detaljen
Hvad gør en bygning bevaringsværdig? I denne film kigger en museumsinspektør, en håndværker og en politiker på huse, som er nænsomt restaureret, så de fortsat er bevaringsværdige. Husets detaljer og materialer er med til at give karakter, og ved at have øje for de små ting, når du for eksempel skifter døre og vinduer ud, kan du forøge husets bevaringsværdi.

 

Helheden
Uanset om dit hus ligger i byen eller på landet, har det betydning for omgivelserne, når du bygger nyt eller ændrer på det oprindelige. Hver detalje er vigtig for helheden, uanset om du bor i en landsby, en middelalderby eller et nyere parcelhuskvarter. Derfor er det vigtigt at bevare bygningernes oprindelige arkitektur og udtryk, så de understøtter nærområdet i stedet for at skæmme det, og af samme grund er nogle områder udpegede som kulturmiljøer eller omfattede af bevarende lokalplaner.